Sunday, 1 December 2013

SUBHANALLAH! berdoalah untuk saudara kita di syiria

ASSALAMUALAIKUM dan salam sejahtera.

wahai hamba Allah, kita sama-sama mendoakan agar hamba Allah di Syiria diselamatkan daripada kekejaman!

Disini , ambillah perhatian wahai sahabatku. jika kamu semua berada di negara Syiria, pasti kamu berasa sebak melihat mayat-mayat hamba Allah yang bergelimpangan di tanah. Melihat keadaan yang menyayat hati , tetapi ramai yang tidak mengendahkan apa yang terjadi kepada saudara seislam kita di Syiria.
mereka sangat memerlukan bantuan kita kerana disana ahli sunnah tidak diberikan rawatan , walaupun mereka cedera parah,mereka dibiarkan mati.
Disana juga, wanita ahli sunnah dicabuli di dalam rumah Allah. SUBHANALLAH! rumah Allah dihina serta dibom satu persatu.menurut sumber-sumber yang saya baca, berlakunya kejadian ini di Syiria kerana bumi Syiria adalah sangat istimewa kerana didalam al-Quran dan Sunnah ,Syam,syria tempat turunnya nabi Isa.

Di Syiria tiada Hospital untuk bantu orang Sunnah.. jika mereka dibom,mereka dibiarkn macam tu je..kesakitan hingga mati. si emak tak boleh tolong dan akan rahsiakn kematian ahli keluarganya, jika tidak akan ditangkap dan dibunuh juga
SYIAH buat kekejaman sebab dia berpegang bahawa halal darah ahli sunnah wal jamaah.. mereka percaya jika dapat sembelih ahli sunnah, darahnya di bumi ni..akan dapat bangkitkn ketua mereka nanti iaitu: al Masih ad Dajal laknatullah!!!
*jadi Ulama TU PESAN: , mereka taknak bantuan hanya duit sebab bukan boleh bawa masuk di syiria, bukan hanya doa kita2 je.. tapi beliau PESAN: sampaikanlah kepada yg lain.. ambil tahu cakna tentang negara Syiria, agar semua tahu dan brsatu..
Walaupun Syam/Syria bukan tanah suci umat Islam seperti BaitulMuqadis namun ia adalah bumi ambiya di mana makam para ambiya seperti Nabi Nuh AS di Kerak dan makam nabi Sulaiman AS di Sarfah.
Ingat yahudi ingat syiah, Amerika, Israel, Iran, Iraq, Syria, dan Lebanon adalah sekutu.Memang haram jadah. Syiah di Malaysia macam mana?Apabila mereka berkembang, adakah ASWJ akan turut dimusuhi dan dibunuh?
saya cuma salin segala yang tercatat diblog ini untuk kongsian ramai. semoga anda semua mengambil peduli tentang kejadian yang berlaku di Syiria. jika tidak dapat mendermakan harta, kita sebagai saudara berdoa semoga hamba Allah disana tabah menghadapi ujian Allah s.w.t
 sekian sahaja info yang dapat saya kongsikan kepada anda. Assalamualaikum.

sudah bace entri Jue,comment x pon like ok.

Thursday, 28 November 2013

lepak di kaki lima sasem

assalamualaikum :)

kat sini,saya mahu menaip tentang kenangan yg pahit + manis mase kat kaki lima sekolah lama tingkat 4 bagunan makmal.
ingat masa saya dan siti duduk situ sebab dalam kelas terlampau haru-biru padahal masa tu pagi ahad tak silap.huhu..memula lepak2 kat situ,lepas tu tibe2 rase mcm nak masok kelas pulak,pastu saya ngn siti pun jalan la,turun bawah..dekdekdek smpai kelas. amek buku chemistry, mase nak keluar tu,tibe2 terserempak depan pintu kelas,huh! lutut saya mcm kena parkinson!! org yg berdiri depan saya masatu adalah "crush" saya! OMG! nyaris darah nak tersembur lalu hidup,tibe2 je jantung saya macam nak meletup! okay fine! kiteorg pun wat bodo lalu jalan ngn muke seposen..ketepak ketepuk,tibe2 kawan "crush" saye nie panggil. "wey korang! boleh x nak ikut,kiteorg x taw nak lepak mane" kami berdua serentak pandang belakang dan buat muka toya."hmmm,boleh je..jum la..tingkat atas..kiteorg x duduk kat kerusi taw,dok lantai". hmm dieorg pun okay je.. huh! padahal hati ni da rase macam nak lari jauh2 je..okay,berdebar2..
*okay da sampai. saya pun dok la bawah smbil tgn pegang fon (budak jahat,bawak fon g asrama) . mesej ngn kawan.pura2 sebok..lepas tu tibe2 my "crush" bersuara "jue,pinjam fon". peh2..ape ni ?nak pinjam2 fon org pulak. tapi demi "crush" sye tu,saye bagi je la.. tapi x sure la ape yg die buat ngn fon saye tu.okay,kite pendekkan citer.petang tu,saya,siti,crush,kawan crush balik..okay fine..prep like usually..balik2 prep,hati tergerak sangat nak tengok contact list.well,berharap la dia tinggalkan nama die kat situ. okay,tekan2 tibe2.."wow!! name die ke ni?ke aku rabun? shit! "masa tu semua ayat saya sembur! happy tahap gerobok! seronok sgt..haha...malam tu ,saya singgah dorm siti. saya g tahu die,siap tunjuk bukti! die pun terkejut beruk ! merah muke saya tahan malu,..well,my crush tu so sweet actually.. okay, saya faham... sebenarnya,itulah saat paling best dalam hidup saya sebab pengalaman pertama kan? serius , saya x pernah suke sesiapa sebelum nie..hmm..tpi sekarang,kami da x contact sbb saya da pindah sekolah.kira end lah citer saya kat sini..alhamdulillah la x ada apa2..kami just kawan walaupun dulu saya minat dengan dia.. mak saya kata,apa2 pun fokus untuk spm.. okay and orait mum!!
hmm,smpai situ je citer yg membosankan ni..bye assalamualaikum
sudah bace entri Jue,comment x pon like ok.

Friday, 22 November 2013

bahasa mu,bahasa apa?

assalamualaikum,hai and holla..
tajuk ni macam ala-ala rock sikit .haha bukannya ape.ini berkaitan dengan masalah bahasa yang sering digunakan oleh anak remaja zaman sekarang ni.
first of all, masalah bahasa ni sangat berleluasa sekarang ni.hmm,nak ikutkan,bahasa saya ni x ade lah mantap sebab x baku.okay,macam ni rasanye x de masalah untuk dibaca.ia masih boleh dibaca.
yang masalahnye sekarang ni, bahasa yang boleh menyimpulkan lidah untuk nak menyebutnye.
nak contoh? okay macam ni
 1. hyex, awark,hmmp..apew kabow awark tue? syihat tark?
 2.syew malas larh nux ckp att awk.syew tanux bgtawuu apew2 pasal niw

okay awak-awak..bukannye bahasa kat atas tu susah nak disebut dan menyakitkan mata,disamping kalau mesej,menghabiskan kredit sbb terlalu panjang .
ini justeru boleh merosakkan bahasa melayu.awak ni,kalau nak tulis shortcut boleh je.boleh sgt,sebab itu memudahkan.tapi if ade tambah2 W tu,rasenye kalau W tu x de,x mencacatkan ayat awak.kadangkala saya bukak facebook or twitter dan lihat macam2 tambahan huruf .kadang2 ade rasa minat nak bace sebab nak tgk macam mane bibir saye melentur2 baca status mereka.
saya akui memang saya lebih selesa menggunakan tulisan pendek seperti post saya sekarang ni, ade jugak yang akan complain bila tgk post ni sbb dikatakan "orang yg menulis post ni pun guna bahasa singkat".
sebenarnya,bukan saya bercakap mengenai bahasa melayu (baku) tapi bercakap pasal tambahan huruf tu.
saya tahu,memang ramai sangat org tak suka bahasa macam ni.tapi kebanyakkan yang gune bahasa macam ni ialah anak remaja,dan budak2 yang baru dapat fon. yeah! itu memang betul kan? dulu,saya pernah jugak nak tulis bahasa mengada2 tu.tapi baru je hantar 1 patah perkataan yang pelik je,dah kena sound dah dengan akk sebab bahasa yang annoying tu.
oleh itu, guna lah bahasa yang betul sikit.kalau rase susah sangat nak guna bahasa baku melayu,tulis je shot form yang orang sekeliling boleh faham. mudahkan untuk org bace dan faham.
hmm,rasa nya sampai disini je saye memberi celoteh malam sabtu.. assalamualaikum :)
sudah bace entri Jue,comment x pon like ok.

Thursday, 24 October 2013

masok SBP dan keluar

assalamualaikum!
alhamdulillah syukur sbb jue dpt masok sbp. then bulan 9 keluar.
haaa... semua orang judge me as org yg x bersyukur sebab keluar daripada skola tu. actually ada reason jue tersendiri sebab nak keluar drpd SEKOLAH MENENGAH SAINS SEMBRONG,KLUANG.!
tapi x boleh nak kabo lah sebab yg terperinci. yang penting jue x tahan nak stay kat situ lama2.
tapi sedih sikit lah sebab tinggalkan kawan-kawan. :(
sudah bace entri Jue,comment x pon like ok.

Friday, 6 April 2012

BLOG APRIL??

assalamualaikum..buat rakan2...walaupon org blog nie x bukak blog nie..skang nie faces blog post da baru kan???trase cm smgat lak nak nules nye neh..ari sgt best taw x..diselang seli kan dgn penat ag..adooo....kwn ngn akk2 gitu...best nye..tp yg x best nye sye x dpt pon g kl..FREE..+BAJU FREE...adoooo~~~
sudah bace entri Jue,comment x pon like ok.

Friday, 23 March 2012

tubuh blog baru??

assalamualaikum~~
hye kengkawan...disini jue~~
skang nie blog nie brtukar wajah...dahulu sorg je..la nie berkumpulan tunn~~~
toink3~~~
ni idea kwn sye iaitu mizz jijah malik~~
dye yg berminat nak tubuh kan blog group..last2 sye gadaikan aje blog sye yg da bersarang nie ha~
payah sgt~~~~susah2 nak wat blog baru...buat je pkai blog lame sye...segala citer kami
akan kami kongsi bersam...jika ade la citer2 gatal or sedih sye...sye akan tulis di blog ini jugak,...buat kawan sye mizz jijah n mizz dhiah..law aku tulis pasal sape2 korang jgn lak citer2kan kat skola...malu jek nnt aku taw~~
da taw aku cam ne.ko diam2 je la..x yah nak ckp ape2 k..law aku dgr pape..nnt aku sebat korang taw..huhu~~
whatever pon..hope u guys like to follow my lovely n cutie my blog nie..okayyy~~ see ya~~~nak edit blag blog nie...
sudah bace entri Jue,comment x pon like ok.